Rij huizen met riet en boompje ervoor

Bankgarantie

ls je een woning gaat kopen/verkopen en je bent het eens over de voorwaarden (o.a. de prijs) dan teken je een (voorlopig) koopcontract. In het koopcontract is standaard een bepaling opgenomen dat je een waarborgsom beschikbaar moet stellen aan de notaris. Dit is omdat de verkoper graag zekerheid wil dat je als koper het huis ook echt koopt. Meestal bedraagt deze waarborgsom 10% van de verkoopprijs.

Wat kost een bankgarantie?

Bovenstaande waarborgsom moet je als koper beschikbaar stellen aan de notaris. De meeste mensen hebben echter niet zomaar 10% van de verkoopprijs zolang ze geen hypotheek hebben afgesloten. Daarom kan je een bankgarantie aanvragen bij de bank. Bij een bankgarantie is de bank verplicht de waarborgsom te betalen als de koper zijn verplichtingen niet nakomt. De kosten voor een bankgarantie verschillen. De ING rekent bijvoorbeeld 1% van de waarde van de bankgarantie.

Je hebt ook speciale partijen die bankgaranties aanbieden als je een woning gaat kopen. Wij werken o.a. samen met Nationale Waarborg. In hun informatievideo wordt de bankgarantie uitgelegd: